Het wetenschappelijk onderzoek

Update 5 van uit het atelier

Restauratie van ‘De Reixach’
december 2023

Er is nieuws vanuit het atelier waar onze ‘Tronende Madonna met kind’ van Joan Reixach gerestaureerd wordt. Er is hard gewerkt en we delen dan ook graag de laatste bevindingen en nieuwtjes. Scroll snel verder en ontdek de nieuwste ontwikkelingen.

Restaurator en onderzoeker Marya Albrecht gaat in samenwerking met Ella Hendriks van de Universiteit van Amsterdam en conservator Katrien Timmers van De Haar, onderzoek doen naar het andere ensemble 15e-eeuwse Spaanse schilderijen uit de collectie van Kasteel de Haar. Daartoe is een NWO-beurs toegekend.


Afgezien van de Spaanse toeschrijving is er weinig bekend over deze werken. Met een combinatie van kunsthistorisch onderzoek, archiefonderzoek en materiaal-technisch onderzoek zal geprobeerd worden zoveel mogelijk over de schilderijen te weten te komen. Hierbij zullen vragen worden beantwoord als: Wat is de herkomst van de schilderijen? Hoe zijn ze in Kasteel de Haar terecht gekomen? Door wie zijn ze geschilderd? Zijn de schilderijen later gerestaureerd? Welke materialen zijn gebruikt om de schilderijen te maken?

Een belangrijk doel van het onderzoek is meer te weten te komen over de biografie van de schilderijen. Hoe is de waardering voor de schilderijen over de jaren veranderd en welke consequenties heeft dit gehad voor de huidige conditie van de schilderijen? Daarnaast biedt het onderzoek inzicht in de totstandkoming van de kunstcollectie in Kasteel de Haar, wat de bekendheid van het kasteel als museale, collectiebeherende instelling vergroot.


Het voorgestelde onderzoek valt tevens samen met de voorbereidingen voor een tentoonstelling in Museum Catharijneconvent in Utrecht, waar een aantal Spaanse schilderijen van Kasteel de Haar tentoongesteld zal worden. Deze tentoonstelling biedt ook de gelegenheid de resultaten van het onderzoek te delen.

De middeleeuwse droom
18 oktober 2024 t/m 26 januari 2025

Het centrale paneel van het 8-delige altaarstuk gaat op reis

Restauratoren:

Melissa Daugherty MA, PD Res
Marya Albrecht MA, PD Res
Gert van Gerven MA

Begeleidingscommissie:
Prof. Dr. Henk van Os, kunsthistoricus
Drs. Carol Pottasch, senior restaurator Mauritshuis
Dr. Carl Brandon Strehlke, kunsthistoricus
José de la Fuente, restaurator panelen Museo Nacional des Prado, Madrid