Bals Masqué tijdens de Septembertraditie

Tussen pakweg 1900 en 1950 werden gasten op De Haar verwacht in White tie aan het diner te verschijnen. Vanaf de jaren ’60 werd Black tie de standaard voor de diners in september. Op de zaterdagavond gold een dresscode waarbinnen de gasten zich wat meer vrijheden konden veroorloven: dan organiseerden de baron en barones dikwijls Bals Masqué en droegen de gasten de prachtigste kostuums.

 

Bal Masqué

Op de zaterdagavonden werd traditioneel een bal masqué gehouden in de Main Hall. Bals Masqué werden voor het eerst gehouden in het vijftiende-eeuwse Italië en waren vooral populair in Venetië. Deze gekostumeerde festiviteiten, waar de gasten zich onherkenbaar verkleedden, boden een mooie kans om te ontsnappen aan de sociale restricties die het dagelijks leven domineerden. De gasten mochten hun identiteit verborgen houden en hoefden zich niet volgens de heersende conventies te gedragen. Het waren vaak vrolijke en luidruchtige feesten waar buitensporig veel werd gegeten, gedronken, geflirt, gedanst en gegokt. Niet voor niets werden ze in de volksmond ook wel een ‘carnaval achter gesloten deuren’ genoemd.

Ontmoeting baron Etienne en barones Hélène

Ook op De Haar waren de gekostumeerde bals erg populair! In de eerste decennia was dat een lust voor het oog. De gasten droegen, geheel in de negentiende-eeuwse traditie, de prachtigste kostuums. Barones Hélène verkleedde zich graag als man in een rokkostuum, compleet met gesteven rokwit en plaksnor!
Wist u dat baron Etienne en barones Hélène elkaar in Parijs hebben ontmoet tijdens een Bal Masqué op de dansvloer?

De laatste decennia van de twintigste eeuw had het gemaskerd bal niet meer het cachet van eerdaags. Het was inmiddels namelijk gewoonte geworden om een outfit te bedenken met wat men in en om het kasteel kon vinden.

 

Terug naar serie:
Soirées Septembre