Dresscode tijdens de Septembertraditie

De dresscode voor de Soirées Septembre is ‘black tie’. Geheel volgens de etiquette van de familie Van Zuylen van Nijevelt-de Rothschild! Modern gezegd: mannen in smoking, vrouwen in het lang. Voor de gasten van de baron en barones, tijdens het ‘septemberverblijf’ van de vorige eeuw, was dit geen enkel probleem. Dit behoorde tot hun standaard garderobe. Voor wie het minder gesneden koek is, hieronder een toelichting.

Dresscode

Tussen pakweg 1900 en 1950 werden gasten op De Haar verwacht in white tie aan het diner te verschijnen. Een rokkostuum, met overhemd met opstaande kraag, gesteven front en een witte handgeknoopte strik. Rond de polsen geen horloge maar wel manchetknopen met het eigen familiewapen. Dames droegen een ‘groot’ avondtoilet: een lange mouwloze japon met decolleté en smaakvolle juwelen uit eigen collectie.

Black tie

Vanaf de jaren ’60 werd black tie de standaard voor de diners in september. In volle glorie betekent dat voor de mannen een smokingjasje met puntige of shawlrevers in satijn. Een zwarte ‘zelf-strikker’ bij een sneeuwwit hemd met blinde sluiting, plat liggend boord en omgeslagen dubbele manchetten. De pantalon (nooit met riem) met een zijden bies langs de pijpen. Daaronder zwarte lakschoenen met veters en lederen zool en zwarte kousen, bij voorkeur van zijde. Men droeg zilveren of platina accessoires zoals manchetknopen en overhemdknopen. De dames in lange avondjapon in rustige kleuren.

De dresscode, oftewel het gewenste tenue, verwees altijd naar die van de man. Van de vrouw werd dan verwacht dat zij ervan op de hoogte was hoe zij zich dan moest kleden. Belangrijk was dat het haar niet in het openbaar werd gekamd en dat de schouders haarvrij waren.Tijdens een diner moest lang haar altijd opgebonden. Daarnaast gold voor het gebruik van parfum: less is more. Het mocht nimmer gebeuren dat de parfumgeuren sterker waren dan die van de opgediende gangen.

Terug naar serie:
Soirées Septembre