De onthulling

Update 4 van uit het atelier

Restauratie van ‘De Reixach’
december 2023

Er is nieuws vanuit het atelier waar onze ‘Tronende Madonna met kind’ van Joan Reixach gerestaureerd wordt. Er is hard gewerkt en we delen dan ook graag de laatste bevindingen en nieuwtjes. Scroll snel verder en ontdek de nieuwste ontwikkelingen.

Uit betrouwbare bron kunnen we melden dat het altaarstuk glorieus is gerestaureerd. Latere overschilderingen zijn verwijderd en details in stoffen en engelenvleugels zijn prachtig gereconstrueerd. De precieze werkzaamheden en de bevindingen van materiaaltechnisch onderzoek zullen hier worden gedeeld zodra deze beschikbaar zijn.


Voor het bekijken van het gerestaureerde paneel moeten we nog even geduld hebben. Maar dat hebben we erg graag voor over, want in het najaar van 2024 wordt ‘De Reixach’ het stralende middelpunt van een speciale expositie in Museum Catharijneconvent.


Kasteel de Haar is hiermee zeer vereerd. Door het werk te isoleren uit het ooh zo mooie, maar overvolle kasteelinterieur kan het nog veel beter bewonderd worden. Op de juiste hoogte, met het juiste licht.


Maar dat is niet het enige, want Museum Catharijneconvent zal ook een selectie uit het andere ensemble Spaanse schilderijen uit de collectie van Kasteel de Haar exposeren. Dit ‘altaarstuk in delen’ is ook van Spaanse origine maar de maker is vooralsnog onbekend.

Marya Albrecht en Melissa Daugherty met de Reixach in restauratie

Restauratoren:

Melissa Daugherty MA, PD Res
Marya Albrecht MA, PD Res
Gert van Gerven MA

Begeleidingscommissie:
Prof. Dr. Henk van Os, kunsthistoricus
Drs. Carol Pottasch, senior restaurator Mauritshuis
Dr. Carl Brandon Strehlke, kunsthistoricus
José de la Fuente, restaurator panelen Museo Nacional des Prado, Madrid