SEPTEMBERVERBLIJF OP KASTEEL DE HAAR

In september waren de ruim twintig slaapkamers in het kasteel allemaal bezet. Alle gastenkamers werden gezellig gemaakt. Over lagen Nederlandse zoetwaren, badjassen en handdoeken, ansichtkaarten, en een schrijfmap met De Haar-briefpapier. Iedere kamer had zijn eigen soort bloemen, van oudsher vaak dahlia’s (uit eigen pluktuin), rozen of lelies. De boeketten werden geschikt in de bloemenkelder in het souterrain en dagelijks gecontroleerd op versheid.

Alles om het de gasten naar de zin te maken

Barones Gabrielle (vanaf 1956) zorgde dat voor alle gasten de juiste bloemen, boeken en tijdschriften, toiletartikelen en dranken voorradig waren. Op alle kamers stond zeep en parfum van de oude en gerenommeerde huizen Guerlain en Yardley. En voordat de gasten arriveerden, ging een kamermeisje de kamers rond met een grote lepel verwarmd parfum om ze lekker te laten ruiken.

Bijzonder om te weten is dat iedere gastenkamer in het kasteel anders is. Geen mens is gelijk en dus werd er per logé gekeken in welke kamer hij of zij zich het beste thuis zou voelen.

‘Schellen’

Als een gast arriveerde op De Haar, droeg personeel de koffers direct naar de kamer. Terwijl de gast zich vergaapte aan het interieur, pakten linnendames de koffer uit, streken alles vliegensvlug en zetten de toiletartikelen binnen handbereik. Bij vertrek kregen gasten hun kleding weer kraakhelder en verpakt in vloeipapier in de koffer mee.

De kamermeisjes verzorgden bad- en bedlinnen en sloegen ’s avonds het bed open. Zij lieten het bad vollopen en hielpen, indien gewenst, met kleden.

Gasten die wat wilden vragen of assistentie nodig hadden, konden in hun kamer aan een koord trekken of op een knop drukken voor het kamermeisje. Het zogenaamde ‘schellen’. In het kantoor, het souterrain en de strijkkamer hingen bellentableaus. Als een gast met een knop of een koord schelde, lichtte op het plateau het kamernummer op en kon het personeel zien welke gast assistentie vroeg.

Kosten noch moeite werden gespaard om ervoor te zorgen dat de gast zich hier thuis voelde. 

Terug naar serie:

Septembertraditie